Hengitä oikein - helpota laulamistasi ja paranna elämänlaatuasi
Syvä palleahengitys on klassisen laulamisen perusta, joka tuo laulamiseen helppoutta ja vaivattomuutta, mutta myös monia terveyshyötyjä. Oikea hengitystekniikka ei ainoastaan paranna fyysistä suorituskykyä, vaan myös edistää henkistä hyvinvointia vähentämällä stressiä ja rauhoittamalla mieltä. Palleahengitys voi siis olla avain paitsi parempaan laulutekniikkaan myös kokonaisvaltaiseen elämänlaadun kohentumiseen.
Muistan, kuinka ensimmäisellä laulutunnillani opettajani sanoi, että hartioiden ei pitäisi kohota sisäänhengityksessä. Asia oli itselleni ihan uusi, enkä todellakaan ollut yhtään tietoinen siitä miten hengitän. Laulunopiskeluvuosien aikana hengitystekniikkaan on palattu aina uudestaan ja uudestaan, ja ymmärrykseni siitä on lisääntynyt.
Vaikka olen laulunopettaja ja siten melkein hengittämisen ammattilainen, niin silti lähes päivittäin saan kuitenkin itseni kiinni hengittämästä pinnallisesti. Yleisimmin tämä tapahtuu kiireen yhteydessä. Kiireessä, sekä oikeassa että "pään sisäisessä", hermosto on ylivireystilassa ja keho valmiina taistelemaan ja pakenemaan. Silloin opeistani on onneksi hyötyä, ja osaan asian tiedostettuani heti rentouttaa kehoni, antaa pallean laskeutua, hengityksen syventyä, vagushermon aktivoitua ja tunnen, kuinka kehon lisäksi mieleen laskeutuu rauha sekä kiireettömyys ja ajatukset selkenevät.
Laulunopetuksessa olen huomannut, että pinnallinen hengitystapa on todella yleistä. Usein viimeistään silloin kun aletaan laulamaan, sisäänhengitys tapahtuu aktiivisesti ilmaa sisään vetäen ja pallean laskeutuminen jää uupumaan kokonaan. Tällöin keuhkot eivät pääse täyttymään kokonaan, vaan täyttyvät vain yläosistaan. Jos tällainen hengitystapa on vallitseva, on sillä pitkällä tähtäimellä suuri vaikutus ihmisen fyysiseen ja henkiseen terveyteen.

Ensimmäisellä laulutunnilla lähes poikkeuksetta harjoitellaan hengittämään syvää palleahengitystä. Asiakkaiden reaktiot ovat tämän tekniikan oppimisen myötä positiivisia: laulaminen tuntuu heidän mielestään paljon helpommalta ja ylä-äänet syntyvät vaivattomammin. Myös ääneen tulee kestävyyttä ja voimaa tämän myötä. Oikea hengitystekniikka nimittäin avaa myös ääntöväylää: pallean laskeutuessa myös kurkunpää laskeutuu turvaten äänihuulille tilan värähdellä mahdollisimman taloudellisesti vastakkain (Koistinen s.49).
Syvä palleahengitys tarjoaa siis laulamiseen helppoutta ja vaivattomuutta, mutta myös monia terveyshyötyjä. Syvän palleahengityksen sanotaan mm. vähentävän stressiä, parantavan unenlaatua, alentavan verenpainetta ja lisäävän hapen saantia. Lisäksi se voi lievittää selkäkipuja, koska se aktivoi syviä lihaksia ja parantaa selän liikkuvuutta. Palleahengitys myös rauhoittaa mieltä ja lievittää ahdistusta, koska se auttaa rentouttamaan kehoa ja tasapainottamaan hermostoa.
Itse koen, että laulaminen on parantanut paljon elämänlaatuani, ja tässä on yksi syy siihen. Syvän palleahengityksen voit oppia jo ensimmäisellä laulutunnilla.
Lue lisää:
Koistinen Mari: Tunne kehosi, vapauta äänesi. Äänitimpurin käsikirja. Sulasol 2003.
https://www.anahana.com/fi/breathing-exercise/diaphragmatic-breathing
https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/mielen-hyvinvoinnin-omahoito-ohjelma/7-palleahengitys